Ser snyggt ut iallafall med lika burkar....
#kryddor
#salt
#smaker
#annorlunda
Idag var jag på affären och skulle handla lite mjölk och av en händelse gick jag förbi kryddhyllorna - där såldes det ut salt med massor av smaker. Vad jag ska ha dem till? Ingen aning, men tänkte det vore kul att experimentera lite med något nytt och för mig annorlunda kryddning. Ser snyggt ut iallafall med lika burkar.... #kryddor #salt #smaker #annorlunda
0 Comments
Eftersom jag anser att "gottebordet" på julafton är A B S O L U T det viktigaste på hela julen - får jag varje år äran att ordna till det - för att inte bli besviken. I år så firade vi jul i Täby, så jag släpade med mig allt dit. Vad ska då ett äkta gottebord innehålla - jo, något för alla smaker! Visserligen så är jag ju själv galen i choklad, så ofta blir det mesta med choklad, men får säga åt mig själv att göra något gott till de som inte har samma smak. Jag började min jul-gotte-pysselkväll med att göra den godaste kolan i världen. Ett omgjort recept som jag fick av min fröken i 3án, i lilleskolan. Sedan dess har jag gjort det varje jul. De första åren självklart med min far eller mor som support. Eftersom den ska koka i några timmar och halva smeten går åt till att alla ska få provsmaka, gör jag oftast dubbelt. Risken med kola, är att den ofta blir så hård att man blir tandläkarens bästa vän. Plomberna och tänder går sönder, vilket kan orsaka dålig stämning framför "Kalle". Det jag gör för att minska det hårda är att byta ut mängden socker och häller i sirap istället. Så, mitt recept på världens godaste kola är: 3 dl grädde 1 dl socker 1 dl sirap 2 msk kakao Koka upp under omrörning, sedan sjuda på svag värme i ca 2 timmar - men du vet helt säkert om den är klar när du häller i lite kola i ett glas med kallt vatten och sen blir seg. Som jag tidigare skrev, så gör jag dubbel smet - för den är så grymt god och behövs provsmakas flera gånger sista timmen :-) Var väldigt noga med svag värme under koktiden, den bränns väldigt lätt fast. Häll sedan på bakplåtspapper i en form och ställ in i kylen eller ut på trappen. Den här gången hällde jag smeten i en teflonform och lätt den svalna så. Men innan den blev för stel tog jag ur den och klippte i bitar. Skulle den fasta, så försök att värma upp underifrån - så att den lossnar - om du nu inte har bakplåtspapper - då kan du lyfta upp och vända mot en skärbräda och sedan pensla med vatten - då lossnar papper lättare. Ett annat godis som jag testade var med honung, nätter och choklad. Då smälte jag choklad i ett vattenbad och hällde i små formar. La i blandade nötter och ringlade över honung - supergott och väldigt enkelt. Favoriten detta år var nog min Rocky Road. Det blev ett oändligt mmmmmmm-ánde från de som åt. Detta är också ett superenkelt recept, där grunden har jag fått från Leila. Mitt recept är: 400g ren Fazer blå 1 burk kondenserad mjölk (kokt i 4 tim) 2 nävar mini marshmallows 2 dl jordnötter 2 dl skalade pistagenötter
Sen gör jag exakt som Leila gör, smält chokladen i vattenbad, häll på kolan (som blivit av den kokande kondenserade mjölken) och på med marshmallow och nötter. Blanda lätt och innan de hinner stelna lägg på extra marshmallows och nötter ovan, så att det ser lite trevligare ut. Annars ser det bara ut som en chokladhög. Låt stelna i formen innan du skär upp i rutor eller hur du nu vill servera. Eftersom det var jul och många händer skulle vara och pilla på gottebordet, gjorde jag små paket av cellofanpapper. Samma sak gjorde jag med kolan - slog in det. Ser både trevligare ut samt är mer hygieniskt. Något som är ett måste, för mina barn, på gottebordet, är marshmallowskrispies. Mitt recept på dessa är 100g smör som du smälte i en kastrull. Därefter häller du i en stor påse marshmallows, 250g. Veva ihop ingredienserna - de ska smälta samman. Men var försiktig så att de inte bränns, ha ganska låg värme. Nu kan du antingen hälla i 6 dl Rice Krispies i kastrullen eller hälla smeten över formen som du lagt krispiesarna i. Tänk på att ha ganska höga kanter, de är svårt att veva i en form. Har du valt att veva ner dem i kastrullen får du även här vara snabb och få ihop allt till en kladdig röra och sedan hälla över i en form. Platta sedan till - det stelnar väldigt fort. Sedan fanns den en hel del köpegrejer på bordet också - många är ju noga med att det ska vara enligt tradition, Paradis och Alladin, var självklart med...samt en annan favorit, Noblesse. Så, hur ser ditt gottebord ut? Jag älskar sött, så maila mig gärna fler tips att bjuda på, som funkar året runt. När jag ser Noblesseasken tänker jag plötsligt på Dumlekakor, har du prövat dem? De passar året runt.... #julgodis
#gottebord #choklad #rockyroad #kola #ricekrispies #cocopops Under julveckan påannonserades Tomtejoggen i Tullinge! Både barn och vuxna var välkomna att springa in julafton - där alla skulle ha tomteluva på sig. Till detta fantastiska event kom 13 glada joggentusiaster med sina luvor och sprang i sakta, trevlig och med god stämning, sina 5,5 kilometers springtur. G O D J U L #tomtejoggen
#tullinge #tomteluva Jag kommer inte ihåg när eller om vi har tillagat en julskinka själva någon gång - inte vad jag minns. I år hade jag bråttom när jag köpte skinka och bara tog en utan att läsa på den, vad det var - endast att den var ekologisk. I allafall när vi skulle griljera den, säger min fantastiske man - att den endast är rimmad men ej färdigkokt eller tillagad i ugn. Ingen stor fara i det, men plötsligt såg det ut att min årliga skinkemacka, dagen innan julafton, var låååångt borta. Först pratade vi om att grilla den klar, men så hittade vi stekpåsar och valde att testa det alternativet. VILKEN skinka det blev!!! Vi äntligen fick vår skinkesmörgås och skulle skära tunna bitar, så rann det av köttsaft - helt underbart god! Så nästa år ska vi välja en rimmad ofixad igen, men då ska jag prova Nibblegårdens skinka - den ska tydligen vara den bästa i stada! #skinka #julskinka #weberkniv #nibblegården #gris Jag hänger ju en hel del på Lovö Magasin Annexet och assisterar Ewa som äger stället med lite matlagning och service till gästerna. Ewa har bara haft öppet i 6 veckor, men redan är stället välbesökt och många kommer för att äta gott samt för att köpa hennes speciellt utvalda och annorlunda varor och produkter. I dag var tanken att vi skulle i godan ro laga förbeställd julmat åt några familjer, men det var helt galet. Det var kunder hela dagen, från de vi öppnade tills kl 17.30 - så allt vi tänkt göra, fick vi tänka om och vi starta upp då. Sill är väldigt enkelt och en billig "rätt". Här har jag förberett för min Havtornssill. Väldigt fina färger och väldigt fint på julbordet. Ewa kokade fikon-och glöggmarmelad - vilket var andra omgången. Den första sålde vi slut på två dagar. En annan favorit hos kunderna blev lingon- och honungsmarmeladen! Bara burkarna gjorde succé i sig! Kola hann vi koka under dagen samt fem sorters sillar - resterande revbensspjäll, skinka och annat smått och gott, gör vi i morgon! Mitt i alltihop fixade vi en julfest för ett företag med 30 anställda. Rårissallad, Coleslaw, Brietårta, Pulled Pork, grönsallad, levainbröd och picklade grönsaker! GOD JUL på er! #julmat
#marmelad #kola #lovömagasin #godmat #EwavonWovern Ikväll var det JulAW med gänget från Lunchnätet i Uppsala. Vi träffades på Sjuhelvetes Gluggar, vid Östra Ågatan 59. En av medlemmarna Ulrika Wallin, driver Astas Vinkälla, ett egen import av alkoholhaltiga drycker från Italien och Frankrike. Kvällen till ära hade restaurangen köpt in hennes senaste kap, en champagne med en helt fantastisk smak, Francis Orban. Ulrikas agentur har även ett avtal med cancerfonden att 10 kr från varje flaska, går till cancerforskning - vilket gör det ännu lättare att beställa in fler. En väldigt trevlig kväll med julmys bland "kollegorna" - stort tack alla härliga entreprenörer! #Lunchnätet_Uppsala #nätverk #julfest #entreprenör Blev glatt överraskad idag då jag kom hem och tog in posten. I ett litet postpaket låg det en helt ny produkt som nyss kommit ut på marknaden, som jag ska få testa - inte helt fel! Avsändaren var från Popkultur Foodlab som är ett bootstrapped företag och en uppstickare inom matbranschen. De inspireras och låter nu oss få ta del av det trendiga georgiska kökets kraftiga smaker. Företaget har valt att använda sig av de ursprungliga recepten från Georgien, men att producera kryddorna i Sverige. I min fina julklapp idag, fanns det med Svaneti Salt - innehåller koriander, blåväppling, ringblomma samt andra kryddor. En bra all-around krydda som rekommenderas till att använda i mariander, soppor, grytor, och i sallader. Själva Svanetisaltet har sin ursprungskryddning från bergsregionen Svaneti i Georgien. Adjika Salt - är Georgiens världsberömda kryddblandning. Här hittar vi chilipappar, koriander, vitlök, blåväppling, ringblomma, sumak och sommarkyndel. Blandningen gör att smakerna växer under tillagning. Hettan från bland annat chilipepparn, finns där, men utan att kompromissa med smaken. Just denna salt-blandning anses som ett mer "torrt" alternativ, än vad man vanligtvis finner i det georgiska köket, men fördelen är att den är lättare att dosera i dina rätter. perfekt att strö över färdig mat likaväl som när du kryddar upp basen till soppor och grytor. Är du intresserad av att veta mer om Popkultur och det georgiska köket, kontakta gärna Anastasia Lundqvist. #Popkultur #kryddor #Georgien #georgiskaköket #blåväppling Idag har jag varit i Tensta och Rinkeby och hjälpt min kollega, Lena, att pynta fint inför att tomten anländer på lördag. Då ska alla små barn få sitta i tomtens knä och berätta vad de önskar sig. Självklart är det en fotograf där och förevigar hela upplevelsen. Det var väldigt fin respons vi fick av alla som gick förbi, har vi tur blir det mycket folk som kommer. Så nu får tomten komma! Nu på lördag och söndag, 20 + 21 dec sker detta event mellan kl 12-16 i Tensta Centrum. I Rinkeby Centrum, är det samma upplägg, 20+21 dec, 12-16! #julevent
#Rinkeby #Tensta #Tomten #Julfint #Julpyssel #Julklappar Var på Lovö Magasin igår och fick en fantastisk lunch. Hit ska du åka om du vill äta något riktig extra men till ett bra pris. Ewa Von Wovern, som äger bistron är en gudinna på smaker. Hon trollar med de bästa råvarorna och folk från hela Stockholmsområdet vallfärdar för att få ta del av hennes matkonster, men inte minst av hennes hjärtliga personlighet. Hon lägger ner sin själ i att varje gäst ska trivas och gör alltid det lilla extra för var och en. Matskribenterna står på kö för att få recensera.... Hemmagjord lammkorv, rödvinskorv med het apelsin & morotsröra, fetaoströra, rårissallad med blåbärsketchup ..... ...och en latte - härlig lunch! @lovomagasin Det händer att jag åker till Västerås och är med på olika nätverksmöten. Jag tycker om denna stad och självklart, ju mer jag är där, fler känner jag vid nästa tillfälle. Vilket gör att det blir inbjudningar till allt möjligt som händer, rent businessmässigt. Får jag välja själv så bor jag också helst på Plaza, ett äldre men helt nyrenoverat hotell mitt i stan. Just denna decemberdag, då jag skulle dit på Expectrum, en ny samlingsplats för Västerås businessintresserade, var det en härlig julstämning i lobbyn. Innan vi fick njuta av mat och mingel med nya kontakter, fick vi lyssna till Micael Dahlen, är en svensk ekonom och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Fick fick höra på hans tankar kring vår egen existens....varför vi troligt befinner oss där vi befinner oss... Adda honom gärna på Instagram och Twitter - han vill vara din vän. Otippat! Möter en kär vän på #Expectrum i Västerås, finaste Johan!
|
Jennie Forsén
Entreprenör inom lifestyle - bloggar om beauty, fashion och grill, BBQ och mat. Arkiv
September 2017
Inlägg
Alla
#Grillmästarna
#Grillmästarna2013 #Grillmästarna2014 #Grillmästarna2015 #Grillmästarna2016 #GrillmästarReunion2016 #JennieForsén #Grill #Event #Formex #Grillmästarinnor #Grillmästarinna www.handelstrender.se www.moreismore.se www.stockholmbeautyweek.se grillbella.blogg.se/ www.grillbloggen.nu www.grillkoll.se www.veckomagasinet.com www.beaps.se Poo-Pourri säljkonsult samtal mode säljutbildning säljexpert säljrådgivning agent modeagent telefonsäljare agentsverige Jennie Forsén Sveavägen 55 business lounge kontorshotell kontorsstol dam-barn-herr lokal Kopparcronan bli agent inom mode beauty week so stockholm agent modemärken agent i sverige sökes söker agent i sverige hjälpenjournalist Blondinbella alltgår konstnär Anneli Åslev dunlampa Malin Berghagen Yogaresa Grillmästarna Grillmästarna2014 mångfald bokrelease hållbarutveckling sjuhelvetesgluggar Uppsala jennieforsen coach Stockholmsmässan konsulthjälpen modecenter anne von porat klädesmärken klädagentsökes uppdragsförmedligen uppdrag startaeget rondellen PR PR-agent martha mildred märken agentsweden swedishagent connection agentenquiry Luxurybrand designed event roadshows truckshow showroom connect connection brand network show showlounge luxury cooperate manufactured currently looking for agents salesrep
formex mässa weber weberklubben GrillmästarReunion2016 kultur företag näringsliv resa arbetsförmedlingen stockholmbeautydays stockholmbeautyweek lunchnätetuppsala sostockholm skönhetsveckan poo-pourri winnetstockholm stockholmbeautyweek KIA Lush media marknad produkt marknadsförare mediasäljare projektledare säljare marknadsföring projektledning jämlikehet marcus oscarsson loppis sostockholm västerås heron city kaffe skönhet le cure beauté canada kanada skandinavien scandinavia north tres Maria Forssén GBS-system Liseberg BBQ Trädgårdadagarna Weber Broil King Beautiful Apartments Stockholm |