Vad ska då ett äkta gottebord innehålla - jo, något för alla smaker! Visserligen så är jag ju själv galen i choklad, så ofta blir det mesta med choklad, men får säga åt mig själv att göra något gott till de som inte har samma smak.
Jag började min jul-gotte-pysselkväll med att göra den godaste kolan i världen. Ett omgjort recept som jag fick av min fröken i 3án, i lilleskolan. Sedan dess har jag gjort det varje jul. De första åren självklart med min far eller mor som support.
Eftersom den ska koka i några timmar och halva smeten går åt till att alla ska få provsmaka, gör jag oftast dubbelt.
Det jag gör för att minska det hårda är att byta ut mängden socker och häller i sirap istället.
Så, mitt recept på världens godaste kola är:
3 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
Koka upp under omrörning, sedan sjuda på svag värme i ca 2 timmar - men du vet helt säkert om den är klar när du häller i lite kola i ett glas med kallt vatten och sen blir seg.
Som jag tidigare skrev, så gör jag dubbel smet - för den är så grymt god och behövs provsmakas flera gånger sista timmen :-)
Var väldigt noga med svag värme under koktiden, den bränns väldigt lätt fast.
Skulle den fasta, så försök att värma upp underifrån - så att den lossnar - om du nu inte har bakplåtspapper - då kan du lyfta upp och vända mot en skärbräda och sedan pensla med vatten - då lossnar papper lättare.
Ett annat godis som jag testade var med honung, nätter och choklad.
Då smälte jag choklad i ett vattenbad och hällde i små formar. La i blandade nötter och ringlade över honung - supergott och väldigt enkelt.
Detta är också ett superenkelt recept, där grunden har jag fått från Leila.
400g ren Fazer blå
1 burk kondenserad mjölk (kokt i 4 tim)
2 nävar mini marshmallows
2 dl jordnötter
2 dl skalade pistagenötter
Jag valde Fazer Blå för att jag tycker att det är den godaste chokladen, men välj DIN favorit för bästa smak. Valet av RAINBOW som märke till kondenserad mjölk, var för att det var det som fanns på Willlys. Men eftersom jag är nöjd med den, har jag fortsatt köpt den. Den är grym att hälla i smeten när du gör kladdkaka. En riktig kaloribomb - men vem bryr sig - ska det vara gott, så ska det! |
Låt stelna i formen innan du skär upp i rutor eller hur du nu vill servera.
Eftersom det var jul och många händer skulle vara och pilla på gottebordet, gjorde jag små paket av cellofanpapper.
Samma sak gjorde jag med kolan - slog in det. Ser både trevligare ut samt är mer hygieniskt.
Nu kan du antingen hälla i 6 dl Rice Krispies i kastrullen eller hälla smeten över formen som du lagt krispiesarna i. Tänk på att ha ganska höga kanter, de är svårt att veva i en form.
Har du valt att veva ner dem i kastrullen får du även här vara snabb och få ihop allt till en kladdig röra och sedan hälla över i en form. Platta sedan till - det stelnar väldigt fort.
Sedan fanns den en hel del köpegrejer på bordet också - många är ju noga med att det ska vara enligt tradition, Paradis och Alladin, var självklart med...samt en annan favorit, Noblesse.
#gottebord
#choklad
#rockyroad
#kola
#ricekrispies
#cocopops